"TÜRKLERİN DAYANIŞMASI BENİ ETKİLEDİ"


"İnsanlar mesafelere aldırmaksızın yardım yapmak için birbiriyle yarışıyordu."

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans grubunun Ulusal Meclis'teki Genel Sekreterlik görevini yürüten Abisror De Lieme, İstanbul ve Kayseri üzerinden geldiği deprem bölgesi Elbistan'da izlenimlerini paylaştı.

Paris'te yaşayan Abisror De Lieme, Türkiye konusunda hassas olduğunu ifade etti.

"Türkiye'deki depremi görünce, arama kurtarma faaliyetlerine engel olmadan dayanışmayı, onları unutmadığımızı ve yanlarında olduğumuzu, Fransız halkının tüm dayanışmasını iletmek için geldim." diyen Abisror De Lieme, gelmeden önce yardım kampanyası organize ettiklerini ve yardımları, depremzedelere ulaştırdıklarını aktardı.

İNSANLAR YARDIM İÇİN BİRBİRİYLE YARIŞIYORDU

Yerel yönetimlerle vakıf ve derneklerle görüştüklerinden, köylere gidip beraberlerinde getirdikleri gıda ürünlerini ihtiyaç sahiplerine dağıttıklarından bahseden Abisror De Lieme şunları kaydetti:

MUHTEŞEM BİR DAYANIŞMA HAKİMDİ

"(Deprem bölgesinde) Türkiye'nin ve Türk halkının kurduğu muhteşem bir yardımlaşma zincirine şahit oldum. Herkes buradaydı. İnsanlar mesafelere aldırmaksızın yardım yapmak için birbiriyle yarışıyordu. Şöyle insanlar gördüm; arama kurtarma uzmanı değildiler ama depremzedeleri evlerine götürüp misafir etmek için uzaktan gelmişlerdi. Benim de (Elbistan'a) 20 kilometre uzaklıktaki depremde yıkılmayan bir köye gitme fırsatım oldu. Evleri sağlam olanlar bir odaya taşınıp hanelerinin geri kalan kısmında depremzedeleri misafir ediyordu. Bu korkunç felakete rağmen muhteşem bir dayanışma hakimdi."

Abisror De Lieme, kurtarma faaliyetlerinin hassas bir şekilde devam ettiğini, bölgeyi ziyareti sırasında oradaki çalışmaları durdurup enkaz altı dinleme yapan ekiplere rast geldiğini anlattı.

"TÜRKİYE'NİN YANINDA YER ALMA VAKTİ"

"(Ekipler) Göçük altından bir kadın sesini duymuşlardı. Yüzlerce ama yüzlerce insan elleriyle molozları, duvarları kaldırıyorlardı. Bu soğukta bu olanlar inanılacak gibi değildi." diyen Abisror De Lieme, buradaki kurtarma faaliyetlerinin yaşamın her şeyden üstün tutulduğunu gösterdiği değerlendirmesinde bulundu.

Abisror De Lieme, Fransa'nın yardım gönderen ilk ülkeler arasında olduğunu, arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra 1000 metrekarelik alana sahip sahra hastanesi gönderdiğini anımsatarak, "Bugün Türkiye'nin yanında yer alma vaktiydi. Bir Fransız olarak bununla iftihar ettim." dedi.

Ülkesinin zaman zaman bu tür dramlara tanıklık ettiğini hatırlatan Abisror De Lieme, uluslararası topluma yardımlara devam etmeleri çağrısında bulundu.

Abisror De Lieme, Elbistan'da, 150 bin nüfuslu şehir yerle bir olduğunu gördüğünü, temel ihtiyaç malzemeleri bugün için karşılansa da buradaki ve bölgedeki insanların barınmaya ve normal bir yaşama ihtiyaçları olacağının altını çizdi.

"TÜRKLERİN DAYANIŞMASI BENİ ETKİLEDİ"

Öte yandan Fransa'da gönüllülerden oluşan Fransız Afet Kurtarma Grubu (GSCF) Derneğinin Kurucu Başkanı Thierry Velu de, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından katıldığı arama kurtarma çalışmalarında gördüğü dayanışmadan övgü dolu sözlerle bahsetti.

Twitter'dan açıklama yapan Velu, 1999'da Marmara bölgesinde yaşanan depremlerde de Türkiye'de arama kurtarma faaliyetlerine katıldığını belirtti.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bir kez daha Türkiye'ye kurtarma çalışmalarına katılmak için gelen Velu, "1999'da iki depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmış, Türklerin dayanışmasından etkilenmiştim. Yine bir deprem ve yaşattığı dehşete rağmen, bizlere olağanüstü bir teveccüh gösterdiniz. Bizlere kalbinizi açtığınız için teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, Paris yönetiminin, dayanışma kapsamında Türkiye'ye taahhüt ettiği sahra hastanesinin Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde kurulumuna başlandığını açıkladı.