ALIŞVERİŞ TUTKUSU İLE NASIL BAŞETMELİ?


Alışveriş tutkusu başınıza dert açabilir

Kadınların erkeklere oranla alışverış yapmayı daha çok sevdikleri bir gerçek. Kadınlar, günün modasına uymak, beğenilmek ya da bakımlı ve şık görünmek amacıyla kıyafetlerini, ayakkabılarını, takılarını vs. daha sık yenileme ihtiyacını duyarlar. Kadınların bu tutkularını yaşamalarında moda endüstrisinin de önemli bir rol oynadığını da kabul etmek gerek. Alışveriş tutkusu, sahip olunan bütçeyle doğru orantılı yaşandığı zaman esasında bir sorun yok. Ne zaman ki bu tutku bütçeyi aşacak şekilde yaşanmaya başlanırsa, işte o zaman gerçek bir sorun var demektir. 

 

Kompülsif alışveriş yapma alışkanlığı bilim dünyasında oniomani olarak bilinir. Alışveriş yapma zevki, irrasyonel bir dürtüye dönüştüğü zaman kişi oniomaniye yakalanmış demektir. Kompülsif bir biçimde alışveriş yapanlar, bu davranışlarını, yeterli paraya sahip olmamaları gibi rasyonel düşüncelerle kontrol edemezler. Günümüzde de kredi kartlarının kolaylıkla sağladığı krediler sayesinde bu kişiler kendilerini kısa sürede büyük bir borç yükünün altında bulurlar. 

O halde, alışverişkolik olan bir kişiler alışveriş yapmadan duramazlar; bir ürünü satın aldıktan sonra tekrar alışveriş yapmak isterler. Ayrıca, şunu da söylemeliyiz ki yalnızca kadınlar alışverişkolik değildir. Erkekler arasında da alışverişkolik sayısı hiç azımsanacak boyutta değildir. Tek fark, erkeklerin farklı ürünlere yönelmesidir.