BAYRAMA NASIL HAZIRLANMALI?


Maddi manevi temizlik yapılarak bayrama hazırlanılmalı

Dargın olduğumuz, biraz kırgın olduğumuz insanlarla barışmak ve onları ziyarete gitmek için ruhen ön hazırlık yapıp kendimizi bu işe hazırlamalı, hatta kendimizi bu işe şartlandırmalıyız

Bayram atmosferine girmeliyiz. Affedileceğimiz güzel bir güne kavuşmanın heyecanını yaşamalıyız. Allah’ın bize bir fırsat daha verdiğini düşünüp şükran duygusuyla dolup taşmalıyız. Kadir gecesi gibi, bayram gecesini de çok iyi ihya etmeliyiz.

Özellikle hanımlar ev temizliğini, tatlı ve yemekleri önceden yaparak bu gecede daha çok ibadet ve dua yapmaya gayret etsinler.

Bayram gecesi dualarımızın kabul edildiği bir gecedir. Bu gecenin stressiz, telaşsız geçmesi için bayram hazırlıklarının, ev ve vücut temizliklerinin, alış verişlerin önceden yapılması gerekiyor.

Bayram gecesiyle alakalı olarak Peygamber (sav)in şu sözüne kulak vermelim. “Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini ihya edenin kalbi, kalplerin öldüğü günde ölmez.” İhyâ etmek; kalkıp namaz kılmak, zikir yapmak, Kur'an okumak, insanlara ders, sohbet yaparak, irşat ve tebliğde bulunmak sûretiyle sevaplı faaliyetlerle doldurmak, gàfil geçirmemek demektir.

Bayram ve hediyeleşme

Güzel bir planlama yapılmalı. Bayramda kimlere gidilecek? Kimlere ne hediyeler alınacak? Ayırdığımız bütçemize uygun mu? Bunlar detaylıca görüşülecek. Son anda nerede ne bulursak alma zorunda kalınca hem pahalı oluyor hem de isteğimiz hediyeyi bulamıyoruz.

Alınan hediyeler paketlenecek. Bu iş yapılırken mutlaka çocukları da işin içine katalım. Hediye verme alışkanlığını onlara kazandırmalıyız.

Bizim kültürümüzün bir parçası olan el öpmeyi, misafirlere gül suyu, şeker ikram etmeyi ve “bayramınız kutlu olsun.” Demeyi egzersiz yaparak çocuklarımıza öğretelim.

Bayrama çocuklarla birlikte hazırlık yapalım

Bayrama çocuklarımızla birlikte hazırlık yapalım. Bayram şenliklerinin çok canlı olmasına çalışalım.

Çocuklar öyle bir bayram yaşatalım ki bir dahaki bayramı iple çeksinler. Büyük salonlarda “Bayram dede” hediyelerle salona girmeli, heybesinden çıkardığı hediyeleri çocuklara dağıtmalıdır.

Bir zaman bayram yılbaşına denk gelmişti de bizler de sokaklarda dolaşan Noel babaya alternatif “nail baba” çıkarmıştık. Salonda bayram için gelen çocuklara bolca hediyeler dağıtmıştı. Meşru dairede her şeyin bizcesini yapmalıyız.

Bayramlarda çocuğun odası en güzel şekilde süslenmeli ve ona sınıfından arkadaş davet etmesi temin edilmelidir. Davet edeceği arkadaşlarına vereceği oyuncak ve hediyeler dolabına konulmalıdır. Işıklandırmalarla, balonlarla vs. Çocuğun kalbinde bayram sevinci yer edecek şekilde odalarda süslemeler yapılmalıdır.

Çocuğun sevdiği en güzel hediye ne ise onu alıp bayram hediyesi olarak vermeliyiz. Yeğenlerimiz ve akraba çocuklarımız hatta komşu çocukları tarafından sevilmenin yolu onlara güzel bir bayram hediyesi vermekten geçer. “Hediyeleşin ki sevişesiniz.” Hediyenin mutlaka pahalı olması gerekmez. Önemli olan hatırlama ve hatırlanmadır. Unutmadığımızı hatırlatmaktır.

Hediye sadece kendi insanlarımız arasında değil, başka dinden olan komşularımızı da kapsamalıdır. Hediye ile hidayetin aynı kökten geldiğini unutmamalıyız. Hediyeleşme ile aradaki buzlar erimektedir.