WhKvM9pQclHP-hM1OH65o-Fld693S5inFzv9frKakWomanlife

ÇOCUKLARI MEVSİMSEL GRİPTEN KORUYUN


Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor.

Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor, grip çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uz. Dr. Dicle İnanç, çocuklarda mevsimsel grip ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha hızlı ilerliyor

Çocuklar arasında grip vakalarının en sık görüldüğü dönem Aralık ve Ocak ayıdır. Grip, çocuklarda yetişkinlere benzer belirtiler göstermekle birlikte daha hızlı seyredebilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha zayıf olan çocuklarda, grip hızlı bir şekilde zatürre ve bronşite kadar ilerleyebilmektedir. Yüksek ateş, karın ağrıları ve özellikle kusma çocuklarda daha şiddetli olmaktadır. Kusma nedeniyle vücuttaki sıvı kaybı da fazla olduğu için hastanede tedavi edilmesi gerekebilmektedir.

Yüksek ateş ve halsizlik belirtilerine dikkat

Çocuklar sağlığına gerekli özeni gösteremeyebilirler. Burada ailelere önemli görevler düşmektedir. Özellikle genel hali iyi olmayan çocuklar mutlaka doktora götürülmeli ve antibiyotik gibi ilaçlar doktora sormadan verilmemelidir. Çocuklarda grip belirtileri çok iyi gözlenmelidir.

Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

- Yüksek ve düşmeyen ateş
- Halsizlik
- Karın ağrısı
- Kusma
- Öksürük

Hastalık dönemi çocuklar çok iyi beslenmeli

Grip olan çocuklar doktor muayenesinden geçtikten sonra gripten şüpheleniliyorsa sümük testi yaptırılır. Sümük testi ile mikrobun pozitifliği saptanabilir. Bu doğrultuda da tedavi planı oluşturulur. Aileler bu dönemde ilaç tedavisine ek olarak çocukların beslenmesine çok dikkat etmelidirler. Tedavi sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile desteklenmezse bu tür gribal enfeksiyonlardan sonra en çok orta kulak iltihabı ve alt solunum yolu enfeksiyonları görülebileceği unutulmamalıdır. Çocuklarda grip döneminde hem ateş hem de beslenmeye bağlı olarak sıvı kaybı olabilmektedir. Bu nedenle sıvı alımı arttırılmalıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Özel bir menü hazırlamaya gerek yoktur ancak çocuklara katkısız, koruyucu madde içermeyen besin gruplarından verilmelidir.

D vitamini desteği doktor önerisiyle alınmalı

Kış mevsiminde güneş ile olan temas azaldığından dolayı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde D vitaminin azaldığı görülmektedir. D vitaminin az olması da hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Doktor tavsiyesiyle eksik olan kan düzeyine bakılarak, yaşa uygun bir şekilde D vitamini damla olarak verilmelidir. D vitamini doktor önerisiyle alınmalı, aileler bu konuda kendi istekleri doğrultusunda çocuğa D vitamini vermemelidir.

Grip aşısı için geç değil

Çocukları mevsimsel gripten korumanın en iyi yolu aşılanmadır. Özellikle risk grubunda olan; alerjik bünyeli, astım, bronşit olan ve zatürre geçirmiş yani sık hastalanan çocuklar ya da okul çocukları mutlaka aşılanmalıdır. Eğer çocuk grip olmadıysa aşılanma bu dönemde de yapılabilir. Alınması gereken bir diğer en temel önlem ise grip olan çocuklar birbirine hastalık bulaştırma riski yüksek olduğu için okula gönderilmemeli, okullar sık sık havalandırılmalıdır. Çocuklara el temizliği de çok iyi öğretilmelidir.

Çocuk hastayken 1 hafta okula gönderilmemeli

Grip tanısı konulan bir çocukta 5 gün süren yüksek ateş olabilir. Özellikle ateşli döneminde çocuğu okula göndermemek ve izole bir şekilde bakımını sağlamak gerekmektedir. Yaklaşık 5 – 7 gün boyunca çocuklar evde sağlıklı beslenmeli ve doktorunun verdiği ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bir hasta çocuğun tüm sınıfı olumsuz yönde etkileyeceği ve hasta edebileceği unutulmamalıdır.