WhKvM9pQclHP-hM1OH65o-Fld693S5inFzv9frKakWomanlife

Hamilelikte folik asit alabileceğiniz 10 yiyecek


Hamile misiniz? Folik asit alımına dikkat etmenizi öneririz.

 

Folik asit, bebek gelişimi için çok önemli olup, vücutta protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini eksiksiz yerine getirmesi gibi işlevlerde bulunur.

Hamilelik öncesinde kadınlarda az da olsa bazı sebeplerden dolayı folik asit eksikliği olabilir. Gebelikle beraber ihtiyaç artar ve hızla folik asit yetmezliği gelişebilir.

Araştırmalar, gebelik öncesi besin takviyesi ve ilave folik asit ilaçlarıyla folik asit eksikliğinden doğan sorunların aşılabileceğini göstermektedir.

Folik asit açısından zengin gıdalar tüketerek folik asit eksikliğinin önüne geçilebilir. Sizin için gerekli olan günlük folik asit miktarı ve ilaç takviyesi ile ilgili olarak doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

1-Mercimek çeşitleri…

Yeşil ve kırmızı mercimek folik asit açısından oldukça zengin besinlerdir. Mercimek yiyerek hamilelik diyetinizde hem kilonuzu kontrollü tutabilirsiniz hem de gerekli folik asiti alabilirsiniz. Salataların üzerine yeşil mercimek eklemek sağlıklı ve besleyici beslenme için tercih edilebilir.

2-Yeşil yapraklı sebzeler…
Yeşil yapraklı sebzeler arasında ıspanak en yüksek derecede folik asit içeren sebzedir. Ispanağı kıvırcık, kara lahana gibi yeşil sebzeler takip etmektedir.

3-Narenciyeler…
Portakal, mandalina gibi narenciyeler güçlü birer folik asit deposudur. Tek başına yemek için son derece leziz olan bu meyvalarla öğünlerinizi de renklendirebilirsiniz. Örneğin ıspanak salatasına dilimlenmiş portakal katmak çok hoş bir lezzet olabilir.

4-Kuşkonmaz…

Kuşkonmazı öğünlerinizin temel besin maddesi yapabilir ya da soslar eşliğinde yemeklerinizin yanına ekleyebilirsiniz. Bu sayede lezzetli bir folik asit kaynağı olarak sofranızda bulundurabilirsiniz.

5-Fasulye…
Pek çok farklı yemekte kullanma imkanı olan fasulyede en çok folik asitin bulunduğu besinler arasında yer almaktadır.

6-Brokoli…
Son yılların yükselen trendi brokoli haşlanarak salata şeklinde ya da çorbası yapılarak tüketilebilmektedir. 1 porsiyon brokoli ile günlük folik asit ihtiyacınızın dörtte birini karşılama imkanına sahip olabilirsiniz. Brokoli yalnızca folik asit açısından değil, içerdiği yüksek c vitamini, kalsiyum ve demir sayesinde çok besleyici bir besindir.

7- Ayçekirdeği…
Yemesinin verdiği keyfin yanı sıra ayçekirdeği folik asit, demir ve kalsiyum açısından zengin bir yiyecektir. Bir avuç bile yeseniz günlük diyetinize eklemeniz folik asit açısından faydalı olacaktır. Ayçekirdeğini salatalarınıza, evde pişireceğiniz ekmeğinize, kurabiyelerinize de ekleyebilirsiniz.

8- Avokado…
Söz konusu hamilelik diyeti olduğu zaman avokado çok yararlı bir besindir. Bebeğin beyin gelişimi için gerekli olan omega 3 açısından da zengin olan avokadonun sadece bir diliminde 90 mcg bulunmaktadır.

9-Domates suyu…
Domates suyu diğer meyve sularının aksine daha az şeker oranına sahip olduğu için sabah kahvaltıları için iyi bir alternatif olabilir. Domates suyunu içeriğinde sahip olduğu C vitamini, folik asit ve demir nedeniyle tercih edebilirsiniz.

10-Zenginleştirilmiş besinler…
Zenginleştirilmiş buğdaydan yapılmış ekmek, makarna gibi besinler folik asit açısından yararlı birer kaynak olabilir. Sandviçinize ıspanak yaprakları ekleyerek ya da makarnanıza ıspanak sosu yaparak bolca folik asit içeren bir öğün hazırlamanız mümkün olacaktır.