HAYATLAR KÜLE DÖNDÜ


Antalya’nın Manavgat ilçesinde 5 gündür devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyor

Antalya, Manavgat’ta 5 gün önce başlayan yangınlar, Sırtköy Mahallesi’nde rüzgârın da etkisiyle büyüyerek devam ediyor. Yangının ilk başladığı Kalemler ve Evrenseki köylerinde yangın kontrol altına alındı ama geride bir enkaz bıraktı. Evlerin neredeyse tamamının küle döndüğü köy savaştan çıkmış harabe bölgeleri andırıyor. Canlarını zor kurtardığını söyleyen köylülerin kiminin anıları kül oldu, kiminin parası, kiminin de hayvanları öldü.

SIRTKÖY’DE TAHLİYE

Çardak Beydiğin Mahallesi’nde yer alan Çöplük Yolu Göğü mevkisinde çıkan orman yangınında alevler, rüzgârın da etkisiyle yükseliyor. Rüzgârın zaman zaman sert esmesiyle yangın yönünü değiştirirken, Sırtköy ve Güğlen Dağı sırtlarındaki yangınlar nedeniyle köylüler tahliye edildi.

Dağın yamacındaki Sırtköy’de yangından kurtulan vatandaşlar köyden ineklerini, eşyalarını alarak kaçmaya başladı. Sevinç, Beğdiğin, Gebece, Güneyyaka, Ahmetler’de de yaşanan yangınlarda bazı noktalarda parlamaların oluşabildiği kaydedilirken, Taşağıl tarafında da soğutma çalışmalarına rağmen alevler yükseldi. Yangının sürdüğü Sırtköy’de ise vatandaşlar evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Dağın yamacına kurulan köyde, yakınları bulunan vatandaşlar bölgeye akın etti. Ancak alevlerin rüzgârla parlaması nedeniyle köye girmek imkânsız. Bölgede sık sık “Yangın aşağı tarafa geliyor, bölgeyi terk edin” anonsları yapılırken, canlarını kurtarmak isteyen vatandaşlar bölgeyi terk etti. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Sırtköy, alevlere teslim oldu. Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı helikopterler de köyün yakınındaki havuzdan, bambiler aracılığıyla yangın bölgesine su taşıdı.

CEHENNEM ATEŞİ GİBİ

Yangının bittiği Kalemler ve Evrenseki köyleri adeta savaştan çıkmış gibi ağır yaralı. Köydeki evlerin yüzde 90’ı yandı. Köylüler, köy meydanında Türkiye’nin dört bir tarafından vatandaşların gönderdiği yardımlarla ayakta kalıyor. Elektriğin olmadığı köylerde gece çadırlarda konaklayan köylüler Milliyet’e konuştu. Yangının ilk çıktığı Evrenseki Köyü sakinlerinden Ali Çınar’ın evi tamamıyla küle dönmüş. Bir kilometre ileride gördükleri yangının 3 dakikada köylerine geldiğini belirten Çınar, yaşadıklarını anlattı:

“Annemi-babamı alabildiğim eşyaları aldım, hemen evden çıktım. Çıkmadan ateş eve geldi. Babam 50 yıldır burada, ben 36 yaşındayım. Doğduğum yer gözümün önünde

kül oldu gitti. Çocukluğum kül oldu. İlk günlerde çok ağladık. Ama yapacak bir şeyimiz yok. Annem-babam üstünde ne varsa onunla çıktılar. Sadece elbiselerimizle çıktık. Depolarımız, ahırlarımız komple yandı. Hayvanlarımız telef oldu. Ne böyle bir yangın yaşadım ne gördüm ne de duydum. Bu çok farklı. Anlatması bile güç. Şimdi çadırlarda kalıyoruz. Yangını anlatacak kelime bulamıyorum cehennem ateşi gibi üstümüze yağdı.”