İSTANBUL'DA KAÇ KADIN TAKSİCİ VAR?


Yahya Bey sizi tanıyabilirmiyiz.

1962 Doğumluyum. Üniversite mezunuyum. 2010 yılından beri Taksiciler Esnaf Odası Başkanlık görevini sürdürmeye çalışıyorum. Taksıcılıkle alakamızda ailemiz hatta sülalemiz bu maslekle meşgul. Allah rahmet etsin babam 1950'lerden beri taksici, bizde bu baba mesleğini bir şekilde temsil etme makamında sürdürmeye çalışıyoruz.

Sayın başkan odanıza kayıtlı kaç taksici esnafı var?

İstanbulda 17 bin 395 taksi var. Bu sayı uzun yıllardan beride değişmedi. 8 Binin üzerinde taksici esnafı bize üye. Fakat İstanbul'da merkez oda olmamız sebebiyle gerek kamu kurumlarında gerekse diğer mercilerde temsile yetkili kurum biziz.

Odanıza bağlı olan kadın taksiciler var mı?

Bize üye olarak kayıtlı yaklaşık Bin 500 kadın üyemiz var. Ancak direksiyon başında bu üyelerimizi görmüyoruz. Genellikle taksici abilerimiz eşlerinin üzerine kayıt yapmışlar. Bundan dolayı ki kadın üye sayımız yüksek. Lakin şunu da söylemek gerekir ki mesleğimiz kadınların çalışmasına çok imkan tanımıyor. Biz birkaç proje yaptık, kadınların çalışabilmeleri için. Kadının olduğu yerde her şey farklı oluyor. Düzen, intizam, temizlik.  Bizimde bu meslekte olması gereken eksikliklerimiz diye düşünüyoruz.  Ncak şu andaki durumu itibariyle kadınların çalışmasına çok uygun düşmüyor galiba ki, başlattığımız projelerde de çok başarılı olamadık.

 

Müşterilerinizin zaman zaman şikayetleri oluyordur. Müşteriler bu şikayetlerini nereye yapmalılar, nasıl bir yol izlemeliler?

Göreve gelir gelmez yaptığımız bir iş oldu. Çok iyi yaptığımız bir çalışmamız oldu.. 444 15 23 numaralı şikayet hattını kurduk. Hem müşterilerilerimizin istatik olarak ne tür şikayetleri olduğunu görelim istetik, hem de şoför arkadaşlar şikayetlerini bize odasına iletsin diye yaptık. Çok da güzel oldu, faydalı oldu. Ama şöyle bir sıkıntı ile karşılaştık. Biz odamıza üye olmayanlar hakkında resmi bir işlem yapamıyoruz. Bize üye olmayan taksiler hakkında nereye şikayet edebileceklerini de internet sitemizde belirttik. Bize üye değillerse İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'ne ALO 153'ü arayarak şikayetlerini iletebilirler. Şikayetler olacak ama şunuda göz ardı etmememiz gerekir. İstanbul'da  bir günde taksi seferi sayısı yaklaşık 800 Bin. Bilyorsunuz taksiye üç kişi, dört kişide binebiliyor. Ortalama müşteriyi iki kişi kabul edersek, günlük müşteri sayısı 1 Milyon 600 Bin kişi eder. Bize gelen günlük şikayet sayısı 26-30 civarında, elbetteki şunu biliyorum, Herkes şikayetini bildirmiyordur. Müşterilerimizin hoşgörüsünün yüksek olduğunu biliyoruz. Biz istiyoruzki şikayetlerini bildirsinler bu meslekte olmaması gerekenleri ve yanlış insanları ayıklayalım. 

Şunu özellikle söyleme siterim, ayda ortalama 50 Milyon müşteriye hitap ediyorsunuz ve şikayet sayısı bini bulmuyor. Burada taksici arkadaşlararımıza da haksızlık etmeyelim,Birkaç tanesi hariç, onlara da teşekkür etmek isterim. Ki bunların sayısı bizim tesbitlerimize göre ikiyüzü geçmiyor. Ben taksici esnafımızdan, taksici arkadaşlarımızdan birbirlerinin hakkını özellikle korumalarını istiyorum. Peki nasıl koruyacak taksici arkadaşımız, Avcılar'daki taksici yanlış yaparsa Kartal'daki müşteri taksiye binmiyor. Hepimizin rengi sarı Hepimizin adı taksici, aynı gemideyiz, beraber yargılanıyoruz, o yüzden taksıci arkadaşlarımız, mesleklerine saygısı varsa, kendilerine saygısı varsa, arkadaşlarına saygısı varsa birbirlerinin haklarını bu şekilde koruyacaklar. 

Kadın müşterilerimizede özellikle bir istirhamda bulunmak istiyorum. Araba durduktan sonra çantalarını açıp para çıkartmaya çalıştıkları zaman arkadaki trafik sıkışıyor, şoför geriliyor, arkadaki insanlar korna çalıyor. Trafiğihızlandırmak adına, zaten bu taksimetre son yüz metrede pek bir şey yazmıyor, önceden hazırlarlar ise çok seviniriz, tüm taksici arkadaşlarım adına böyle bir istirhamda bulunuyorum.