Kırışıklıkların nedenleri hakkında bildiklerini tekrar gözden geçirmenin vakti geldi..
1. Yağlı ciltli insanların cildi daha az kırışır
Sürekli sivilcelerle mücadele ediyorsan, en azından kırışıklık gibi bir derdinin olmayacağını düşünebilirsin. Bu yanılgının kaynağını, “cilt ne kadar yağlı olursa o kadar nemli olur ve göz kırışıklıklardan da kurtulunur” gibi bir yanlış algı oluşturuyor. Ancak, Clinical Anatomy’de yayımlanan bir çalışma, kırışıklıklar ile ciltteki yağ miktarının ilişkisinin olmadığını ortaya koyuyor. Göz çevresindeki kırışıklıklar ile cilt tipi arasında herhangi bir bağlantı bulunmuyor.
2. Gülmezsen kırışmazsın
Gülmenin de dahil olduğu yüz ifadeleri kollajen yıkımına neden olabilir ve kırışıklıklara yol açabilir. Ama bu durumda gülmeyecek miyiz? Mutluluğun doğal bir ifadesi olan gülmeyi bir kenara asla koyamayız.
3. Oturarak uyumak kırışıklıkları önler
İnsanların sık sık yönelttiği sorulardan birisi de, oturarak uyumanın kırışıklık oluşumunu önleyip önlemediği hakkında. Oturarak uyumanın cildin genç kalmasını sağladığı yönünde bilimsel bir kanıt olmadığı gibi, zararı da var. Çünkü sağlıklı bir hayat için, kaliteli ve yeterli uyku şart. Konu üzerine yapılan bir araştırmada, az uyuyan insanların kırışıklıklarının daha fazla olduğu da kanıtlanmış bir durum.
4. Günde 8 bardak su içtiğin sürece cildin kırışmaz
Su, elbette cildinin sağlıklı kalması açısından çok önemli bir rol oynuyor. Az su içen insanların cildinin kuruduğunu ve ciltlerinin yaşlandığını da bilmen lazım; ancak bu, kalıcı bir kırışıklık ile sonuçlanmıyor. Sağlığın için su içebilirsin; ama bu güzel alışkanlık yaşlanman konusunda çok da bir şey değiştirmiyor.
5. Zayıf insanların cildi daha çok kırışır
Bazı insanlar, diyet uygulamanın ve kilo vermenin ardından kırışıklıklarının artış gösterdiğini iddia ediyor. Ancak, ikizler üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmada, aslında kilodaki artışın yaşlanma belirtileriyle daha fazla ilişkili olduğu ortaya konuldu. Uzmanlara göre yağ ağırlıklı bir beslenme, kişiyi güneşin zararlarına karşı daha korumasız hale getiriyor.
6. “Annemin cildinde kırışıklık yoktu; demek ki bende de olmayacak”
Annenin cildini inceleyerek, senin cildinin geleceği hakkınca çıkarımlar yapılabilir. Çünkü kırışıklıklar çevresel etkenlere bağlı olduğu kadar genetiğe de bağlıdır. Sigara kullanımı, alkol ya da güneş gibi etkenler cilt sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Günlük alışkanlıklarını düzenleyerek cilt sağlığına yardımcı olabilirsin. Bu sayede, genetiğinin dezavantajlarını avantaja çevirmen mümkün.
7. “Güneşe çıkmazsam, kırışmam”
Güneşten olumsuz etkilenmen için saatlerce plajda güneşlenmeye gerek yok. Ofis çalışanı olsan bile, güneşin zararlı ışınları cildine zarar verebilir. Pencerelerden yakıcı etkisi olan UVB ışınları giremese de, yaşlanmana neden olan UVA ışınları girebiliyor. Pencere kenarında oturan insanların cilt esnekliği, bu duruma bağlı olarak, pencere kenarında oturmayanlara göre daha az oluyor.