WhKvM9pQclHP-hM1OH65o-Fld693S5inFzv9frKakWomanlife

SAĞLIK BAKANI'NDAN PEŞPEŞE MÜJDELİ HABERLER


Salgını kontrol etmek için farklı dönemlerden geçtik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse karşı aşılamayla ilgili Twitter hesabından peş peşe mesajlar verdi. Bakan Koca, Haziran ayı sonuyla ilgili de çok önemli bir bilgiyi açıkladı.

SON 24 SAATTE 597 BİN 647 AŞI YAPILDI 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 23.59 itibarıyla son 24 saat içinde toplam 597 bin 647 doz Kovid-19 aşısı yapıldığını bildirdi.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Saat 23.59. Son 24 saat içinde toplam 597.647 doz aşı yapıldı. Bu vakte kadar çalışan arkadaşlarımıza, aşı randevusunu aksatmayan vatandaşlarımıza binlerce teşekkür! Aşı, fedakarlık, planlama: Hepsi var, sorun yok!" ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü sabah saatlerinde de bir paylaşım yapan Koca, "Bugün en az 450.000 kişinin önemli bir randevusu var." notunu düştü.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "500 bininci doz aşı az önce yapıldı. Günlük doz sayısında ileriki saatlerde yeni bir rekora ulaşacağız. Çalışanlarımız iş başında. Günlük kapasitemiz bu dozun 3 katından fazla." ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA'DAN PEŞ PEŞE MÜJDELER 

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, farklı meslek gruplarına peş peşe aşı müjdesi verdi.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kargo çalışanlarıyla kuryelerin aşılarına da başlıyoruz. Artık iyice hızlandık." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, bu açıklamasından kısa bir süre önce de "Şehir içi ve şehirler arası ulaşım faaliyetlerinde çalışanlar ile taksi ve dolmuş esnafı da aşı programımıza dahil oluyor. Aşılarını olabilirler." mesajını paylaşmıştı.

PAZARTESİ YENİ DÖNEM BAŞLIYOR 

Ülke genelinde dün 570 bin dozdan fazla aşı yapıldı, uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarının 33 milyonu geçmesiyle toplumsal bağışıklama hedefine bir adım daha yaklaşıldı. Süreç, pazartesi 40 yaş ve üzeri vatandaşların aşılanmasıyla devam edecek.

Sabah'tan Okan Müderrisoğlu'na konuşan Bakan Koca, aşı tedarik sürecindeki son durum, aşıya olan ilgi ve ikna süreçleri, toplumsal bağışıklığın sınırı, hibrit aşılama yaklaşımı ve maskelerin çıkarılma şartları hakkında şu bilgileri verdi:TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK KRİTERİ 

Toplumsal bağışıklığın oluşması için nüfusun en az yüzde 60'ının aşılanması gerekiyor. Ancak yüzde 70 ve üstü oranda aşılamanın daha anlamlı olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle koruyuculuk etkisi de dikkate alınarak geniş kitlelere tercihine bağlı olarak ilk doz BioNTech aşısı yapılması ve toplumsal bağışıklığın hızla artırılması düşünülüyor.

MASKELER ÇIKACAK MI? 

Virüsün uğradığı mutasyonlar gözetilerek en az 2 metre mesafe bırakılması önerildi. 2 metre mesafeyi koruyanlar maskeyi çıkarabilir. Ama öyle durumlar olur ki "evde otururken ortama göre maske takmanız gerekebilir. Burada önemli olan aşılanma ve mesafeyi muhafaza etmektir.

NORMALLEŞME ŞARTLARI 

Günlük vaka sayıları 5- 6 bin arasında inişli çıkışlı seyrediyor. Bunda hareketliliğin artmasının etkisi büyük. Salgını kontrol etmek için farklı dönemlerden geçtik. Tam kapanma, kısmi kapanma, kontrollü normalleşme dönemlerini yaşadık. Şu andaki dönemi de kontrollü sosyal hayat olarak görüp uygulamalıyız.