WhKvM9pQclHP-hM1OH65o-Fld693S5inFzv9frKakWomanlife

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI TEDBİR ALIN


Değişken hava nedeniyle hemen herkesi etkileyen soğuk algınlıkları

Mevsim geçişlerinde değişken hava nedeniyle hemen herkesi etkileyen soğuk algınlıklarına karşı uzmanlar, bazı ipuçları sıralıyor...

Sık sık ellerinizi yıkayın 

Dikkat edilmesi gereken ilk husus hijyen. El temizliğinin hastalıklara neden olan virüslerden korunmakta en önemli etkenlerden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, temiz olsa dahi belirli aralıklarla ellerin yıkanmasını tavsiye ediyor.

Ellerinizi göz, burun ve ağzınıza temas ettirmeyin 

Gün içerisinde virüs ve bakterilerle en çok temas eden organımız olan elleri göz, burun ve ağza temas ettirmemeniz gerekiyor. Virüslere açık olan ağız burun ve gözün el ile teması, hastalığa davetiye çıkarılabilir. 

 

Mümkün olduğu kadar az şeye dokunun

Salgınların yaygın olduğu dönemlerde özellikle kamuya açık alanlarda mümkün olduğu kadar az şeye dokunun. Virüsler bulaştıkları ortamda 24 saate kadar canlı kalabilme kapasitesine sahiptirler. Evinizde çocuk varsa, özellikle kapı kolu ve sehpalar gibi sıkça temas edilen yüzeylerin temizliğine dikkat edin. 

Yeterince uyuyun

Araştırmalar, yeterli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirmekte en önemli etkenlerden biri olduğunu ortaya çıkarıyor. Bağışıklık sisteminin güçlü olması da, vücudun soğuk algınlığı ve grip ile daha kolay mücadele etmesini sağlıyor.

Vitamin takviyesi yapın

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bir diğer yöntem ise bol miktarda C vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketmek.

Grip aşısı olun

Kışa hazırlanırken hastalıklara karşı en garanti korunma yöntemi grip aşısıdır. Grip ve soğuk algınlığının, hamileler, ciddi sağlık sorunları olanlar ve 65 yaş ve üzeri gruptakilerde daha büyük etkiler oluşturabileceğini belirten uzmanlar aşı olmalarını tavsiye ediyor.

D VİTAMİNİ GRİP RİSKİNİ YARIYA İNDİRİYOR

Japon bilim insanlarına göre, çocukların gribe yakalanma riski D vitamini almaları durumunda yüzde 50'ye kadar azaltılabilir. Klinik Beslenme Dergisi'nde yayımlanan makalede, ilaç yoluyla değil vücut tarafından üretilebilen ve hiçbir yan etkisi bulunmayan D vitamininin bu etkisi heyecan yarattı. Uzmanlar, D vitamini seviyesi yüksek 10 denekten yalnızca birinin gribe dirençli olduğunu, D vitamini düşük deneklerden ise 5'inin gribe yakalandığını tespit ettiklerini belirtti.