WhKvM9pQclHP-hM1OH65o-Fld693S5inFzv9frKakWomanlife

TÜRKİYE'DE KADIN YÖNETİCİ DÜNYA ORTALAMSININ ÜZERİNDE


Ülkemizde kadın yöneticiler en çok finans ve İK’da aktif!

Türkiye, kadın yöneticilerin oranında dünya ortalamasının 4 puan üzerinde!

İş Dünyasında Kadın Yöneticiler 2021: Türkiye dünya ortalamasının 4 puan üzerinde, Japonya 17 yıldır sonuncu!

Grant Thornton’un 2004’ten bu yana her yıl yaptığı “İş Dünyasında Kadın Yöneticiler” araştırması, bu kez pandemi döneminin kadın yöneticiler üzerindeki etkisini ortaya koydu. Kadın yönetici oranında 29 ülke arasında 12. sırada olan Türkiye; İngiltere, Fransa ve Amerika’nın üzerinde yer alırken, 17 yıldır listenin sonunda yer alan Japonya sonunculuğu yine bırakmadı. 

Bağımsız denetim, vergi, muhasebe ve danışmanlık şirketi Grant Thornton, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 29 ülkeden 5 bine yakın şirketin katılımıyla “İş Dünyasında Kadın Yöneticiler 2021” başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. 17 yıldır yapılan ve bu kez pandemi döneminin kadın yöneticiler üzerindeki etkisini inceleyen araştırmanın sonuçlarına göre,  COVID-19’un yarattığı olağanüstü şartlara rağmen, kadın yöneticilerin oranı global ortalamada bir önceki yıla göre 2 puanlık artışla %31 seviyesine ulaştı. Türkiye’de ise bu oranın geçen yıla göre 1 puanlık düşüşle %35 olarak kaydedildiği ve global ortalamanın 4 puan üzerinde yer aldığı görüldü. Kadın yönetici oranında 29 ülke arasında 12. sırada olan Türkiye’nin, Almanya ve Kanada’nın gerisinde, İngiltere, Fransa ve Amerika’nın üzerinde yer alması da dikkat çekti.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Grant Thornton Türkiye Bağımsız Denetim Hizmetleri Ortaklarından Gül Şahin, pandemi döneminin işletmelerde çeşitlilik ve katılımcılığı artırmak açısından fırsat sunduğunu dile getirerek, Türkiye’deki oranın %30’luk kritik bariyeri aşmasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Şahin, “Grant Thornton Türkiye olarak bizler de katılımcı ve cinsiyet dengesini gözeten bir kültür yapısını korumaya büyük önem veriyoruz. Tüm seviyelerdeki kadın çalışanlarımızın oranı %55, kadın yönetici oranımız ise %20. Bu rakamlarla ülkemizin cinsiyet eşitliği karnesine olumlu bir etki sunmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

En çok kadın yönetici insan kaynakları ve finansta!

Grant Thornton’un araştırmasına Türkiye’den katılan şirketlerin verdiği bilgilere göre, kadın yöneticilerin en aktif olduğu roller insan kaynakları ve finans oldu. Anket katılımcılarına yöneltilen “Şirketinizde üst yönetimdeki kadınlar hangi pozisyonlarda bulunuyor?” sorusuna katılımcıların %44’ü insan kaynakları cevabını verirken, %39’u CFO, %34’ü CEO/Yönetici Ortak cevabını verdi. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de cinsiyet dengesini iyileştirmek ve korumaya yönelik öncelikli stratejilerin başında %37'yle katılımcı bir kültür yaratmak geldi. Onu %35’le yönetim seviyelerinde cinsiyet dengesi için hedefler belirlemek ve %34'le gelişim fırsatlarına eşit erişim sağlamak izledi.

Japonya sonunculuğu kimseye kaptırmıyor

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Grant Thornton International Vergi Hizmetleri Global Lideri Francesca Lagerberg ise araştırmanın ilk kez gerçekleştirildiği 17 yıl öncesindeki %19’luk global ortalamanın %31’e varmış olmasının büyük bir gelişme olduğunu ifade etti. Lagerberg, güven verici bir şekilde, global katılımcıların %92'sinin kadın yönetici oranını artırmak konusunda bir niyet ve çaba içinde olduklarını beyan ettiklerini belirtti. 17 yıldır düzenlenen araştırmanın en şaşırtmayan sonucu ise Japonya’nın her yıl olduğu gibi bu yıl da listenin sonunda yer alması oldu. Ataerkil bir düzenin hakim olduğu Japonya’da kadın yönetici oranı %15’le 29 ülke arasında en düşük oran olurken, Japonya’nın üzerinde %18 ile Güney Kore ve onun hemen üzerinde de %26 ile Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı.

Grant Thornton Türkiye Hakkında:

Grant Thornton Türkiye, merkez ofisi İstanbul’da bulunan, Ankara ve Bursa’da yaklaşık 200 profesyoneli ile bağımsız denetim, vergi, muhasebe ve danışmanlık hizmetleri sunan uluslararası bir kuruluştur. Grant Thornton International’ın Türk üye şirketi olarak 1986’dan bu yana ülkemizde faaliyet gösteriyor. 

İş Dünyasında Kadın Yöneticiler 2021 Hakkında:

Araştırma 29 ülkeden 5 bine yakın şirket temsilcisinin katılımıyla, online veya telefon görüşmesi aracılığıyla gerçekleştirildi. Tüm sektörlerden CEO’lar, yönetici direktörler, yönetim kurulu üyeleri ve diğer kıdemli yöneticilerin katılımıyla oluşturuldu.